Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eddieho životopis

6. 2. 2007

Datum narození: 03.04.1961


Místo narození: Brooklyn, New York, USA


Znamení: Beran

Eddie je synem Charlese Murphyho policisty a Lillian Muprhyové, telefonní operátorky. Se svým otcem, který byl amatérský bavič strávil mnoho času. Když mu byly tři roky rodiče se rozvedli, o pět let později otec zemřel. Když mu bylo devět let matka se provdala za Vernona Lynche, vedoucího v továrně na zmrzlinu. Po svatbě se rodina přestěhovala na předměstí Roosevelt, Long Island.

Od dětství udivoval své okolí mimořádnými imitátorskými schopnostmi. Ve škole nebyl příliš nadaným žákem a když měl příležitost bavil své spolužáky. Během studia na střední škole si svým komediálním uměním přivydělával v různých barech, klubech a nočních podnicích. Díky těmto aktivitám jeho učení šlo bokem a nakonec musel opakovat desátý stupeň.

Na přání jeho matky se zapsal na Nassau Community College a pracoval na poloviční úvazek jako skladník. Když se však dozvěděl, že televize NBC hledá černého komika pro noční komediální show "Saturday Night Live", neváhal a šel na konkurs. V konkursu se osvědčil a získal vedlejší angažmá. Po prvním vystoupení vytvořil natolik impozantní výkon, že se stal stálým členem. Jeho čtyřleté účinkování mu získalo tři ceny Zlatý glóbus (dvě herecké, jednu za scénář). Dokonce se mu podařilo získat cenu Grammy za nahrávku jeho vtipných výstupů.

Díky úspěchu jeho show na sebe filmové nabídky nenechaly dlouho čekat a Eddie se objevil v akční krimi komedii 48 hodin "48 Hours" (1980). Vytvořil zde roli vězně Reggie Hammonda, kterého si detektiv Jack Cates (Nick Nolte) na osmačtyřicet hodin "vypůjčí" z vězení, aby s jeho pomocí chytil uprchlého vraha. Film se stal velkým hitem, který v prvním týdnu vydělal 5 miliónů dolarů a Murphy tak měl na kontě raketový filmový debut.

O rok později pokračoval ve veleúspěšném hereckém startu v komedii Záměna "Trading Places", kde v roli pouličního tuláka vyzraje na dva povedené burzovní makléře. Společnost Paramount s Eddiem podepsala smlouvu na 6 filmů za honorář 25 milionů dolarů. Jeho další film Policajt v Beverly Hills"Beverly Hills Cop" potvrzuje pozici nové Hollywoodské hvězdy. Film mu získal nejen celosvětovou popularitu, ale také nominaci na Zlatý glóbus. V akční komedii si zahrál detroitského detektiva Axela Foleye vydávajícího se po stopách vraha svého přítele.

Druhé pokračování akční komedie Policajt v Beverly Hills II "Beverly Hills Cop II" (1987), ke kterému napsal scénář mělo smíšené reakce kritiků. Finanční úspěch filmu byl však podobný jako u prvního dílu. Další komedie Zlaté dítě "The Golden Child" (1986) a krimi komedie Noci v harlemu "Harlem Nights" (1989, ke které napsal scénář, byl hlavním producentem a ve které uskutečnil svůj režijní debut) se již nedokázaly prosadit.

Jediná komedie, která se v tomto období dokázala prosadit byla Cesta do Ameriky "Coming to America" (1988). Akční komedie Dalších 48 hodin "Another 48 Hrs" (1990) byla již marnou snahou dostat se zpět na vrchol. Od této doby se Eddie setkával s polo-úspěchy, jako v romantické komedii po boku sexy Halle Berry Bumerang "Boomerang" (1992). Ani třetí pokračování Policajt v Beverly Hills III. "Beverly Hills Cop III" (1994) a hororová komedie Upír z Brooklynu "Vampire in Brooklyn" nebyly tím pravým ořechovým.

V devadesátých letech se zdálo, že z Eddieho už zůstala jen standardní filmová hvězda , která má dny největší slávy definitivně za sebou. Opak byl však pravdou, protože Eddie vytvořil skvělý comeback v komedii Zamilovaný profesor "The Nutty Professor" (1996), který se stal veleúspěšným.

Eddie získal nešťastnou publicitu, když byl 2. května 1997 v ranních hodinách objeven policií L.A. s transvestitou vydávajícím se za prostitutku. Snažil se to vysvětlit, aniž by se mu to povedlo a stal se díky tomuto incidentu cílem mnoha šprýmů. Navzdory skandálu v osobním životě jej to nijak neomezilo v herecké činnosti. V roce 1998 vytvořil hlas jedné z postav Disneyova animovaného filmu "Mulan" a zahrál si v komedii o zvěrolékaři Dr. Dolittle "Doctor Dolittle". Oba snímky získaly enormně kladnou kritiku.

Spolu s komedií Trhák pana Bowfingera "Bowfinger" (1999) a předchozími úspěchy se opět dostal mezi hereckou elitu. V pokračování úspěšných předchůdců Zamilovaný profesor 2 "Nutty Professor II: The Klumps" a "Dr. Doolittle 2" své postavení jen potvrdil. Další hlasovou rolí byla role oslíka v animovaném filmu "Shrek" (2001). Ve filmu další hlasy ztvárnili Mike Myers a Cameron Diaz.

V roce 2002 si Eddie zahrál ve třech celovečerních filmech. Prvním byla komedie s Robertem De Niro a Rene Russovou "Showtime", druhou sci-fi komedie Pluto Nash "The Adventures of Pluto Nash" a do třetice akční komedie s Owenem Wilsonem Jsem agent "I Spy".

Po vztazích s Nicole Tchatcherovou a Paulou McNeelyovou má dvě děti. V roce 1993 se oženil s modelkou Nicole Mitchellovou, se kterou má 4 děti Bria, Myles, Shayne Audra, a Zola Ivy.

Filmografie:

2004 Shrek 2 /Shrek 2/ (hlas) - oslík
2003 Strašidelný dům /Haunted Mansion/ - Jim Evers
2003 Bláznivá školka /Daddy Day Care/ - Charlie Hinton
2002 Jsem agent /I Spy/ - Kelly
2002 Pluto Nash /The Adventures of Pluto Nash/ - Pluto Nash
2002 Showtime /Showtime/ - Officer Trey Sellars
2002 Inside TV Land: African Americans in Television (TV) - sám sebe
2001 Dr. Dolittle 2 /Dr. Dolittle 2/ - Dr. John Dolittle
2001 Creating a Fairy Tale World: The Making of 'Shrek' (TV) - sám sebe
2001 Shrek /Shrek/ (hlas) - oslík
2000 Zamilovaný profesor 2 /Nutty Professor II: The Klumps/ (hlavní producent)
- profesor Sherman Klump/Buddy Love/Cletus Klump/mladý Cletus
Klump/Anna Pearl Jensen Klump/Ida Mae Jensen/Ernie Klump, Sr./Lance
Perkins
1999 Saturday Night Live: 25th Anniversary (TV) - sám sebe
1999 Saturday Night Live Christmas (video) - Mister Robinson
1999 Trhák pana Bowfingera /Bowfinger/ - Kit Ramsey/Jiffernson Ramsey
1999 Doživotí /Life/ (producent) - Rayford Gibson
1999 The PJs (TV seriál, hlas, hlavní producent) - Thurgoode Orenthal Stubbs
1998 Saturday Night Live: The Best of Eddie Murphy (video) - sám sebe/různé
charaktery
1998 Svatý muž /Holy Man/ - G
1998 Dr. Dolittle /Doctor Dolittle/ - Dr. John Dolittle
1998 Mulan (hlas) - Mushu the Demoted One
1997 Policajt ze San Franciska /Metro/ - Scott Roper
1996 Zamilovaný profesor /The Nutty Professor/ - profesor Sherman Klump/Buddy
Love/Lance Perkins/Cletus Klump/Anna Pearl Jensen Klump/Ida
Mae Jensen/Ernie Klump, Sr.
1995 20 Years of Comedy on HBO (TV) - sám sebe
1995 What Makes You Laugh? (TV) - sám sebe
1995 Upír z Brooklynu /Vampire in Brooklyn/ (producent, scénář) - Maximillian/
Preacher Pauly/Guido
1994 HIStory (video) - Pharoah
1994 Television's Christmas Classics (TV) - sám sebe
1994 Policajt v Beverly Hills III. /Beverly Hills Cop III/ - Axel Foley
1994 But... Seriously (TV) - sám sebe
1993 1993 MTV Movie Awards (TV) - host
1993 Dangerous: The Short Films (video) - Pharaoh
1993 Mo' Funny: Black Comedy in America (TV) - sám sebe/Stevie Wonder/Jesse
Jackson/Velvet Jones
1992 1992 MTV Movie Awards (TV) - sám sebe
1992 MTV Video Music Awards 1992 (TV) - sám sebe
1992 Dokonalý gentleman /The Distinguished Gentleman/ - Thomas Jefferson
Johnson
1992 Bumerang /Boomerang/ (scénář) - Marcus Graham
1991 A Party for Richard Pryor (TV) - host
1991 Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV) - sám sebe
1991 Johnny Carson's 29th Anniversary (TV) - sám sebe
1990 Dalších 48 hodin /Another 48 Hrs./ (scénář) - Reggie Hammond
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV) - sám sebe
1990 The Kid Who Loved Christmas (TV, hlavní producent)
1989 Common Threads: Stories from the Quilt - sám sebe
1989 Noci v harlemu /Harlem Nights/ (režie, hlavní producent, scénář) - Quick
1989 The 3rd Annual Soul Train Music Awards (TV) - sám sebe
1989 What's Alan Watching? (TV, hlavní producent)
1988 Cesta do Ameriky /Coming to America/ (scénář) - princ Akeem/Clarence/
Randy Watson/Saul
1987 Eddie Murphy Raw (hlavní producent, scénář) - sám sebe
1987 Policajt v Beverly Hills II. /Beverly Hills Cop II/ (scénář) - detektiv Axel Foley
1986 Zlaté dítě /The Golden Child/ (hlavní producent) - Chandler Jarrell
1986 The Joe Piscopo New Jersey Special (TV)
1986 An All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr. (TV) - sám sebe
1985 The Joe Piscopo Video (video) - sám sebe
1984 The Great Standups (TV) - sám sebe
1984 Policajt v Beverly Hills /Beverly Hills Cop/ - detektiv Axel Foley
1984 MTV 1st Annual Video Music Awards (TV) - sám sebe
1984 Best Defense - poručík T.M. Landry
1983 The Best of the Big Laff Off
1983 Eddie Murphy Delirious (video, scénář) - sám sebe
1983 Záměna /Trading Places/ - Billy Ray Valentine
1982 48 hodin /48 Hrs./ - Reggie Hammond
1980-1984 Saturday Night Live (TV seriál, scénář) - sám sebe

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář